08 oktober 2009
LaDonna Redmond gaf haar wijk in West-Chicago een boost met ecologische voeding. Ze was vorige week te gast op Morgen Tomorrow.
In haar wijk in West-Chicago kon LaDonna Redmond wel wapens en merkkleding krijgen, maar geen biologische groenten. Ze besloot zelf organisch voedsel te gaan verbouwen. 'Mensen moeten weten dat ze een keuze hebben.' LaDonna Redmond, deskundige op het gebied van stadslandbouw en voedseltoegankelijkheid, vertelde op 2 oktober tijdens het Amsterdamse congres Morgen Tomorrow, de toekomst van de stad, hoe een doordacht voedselsysteem bijdraagt aan de duurzaamheid van steden.
Allergisch Tien jaar geleden kwam Redmond erachter dat er in haar hele buurt in Chicago geen ecologisch voedsel was te krijgen. ‘Ik had nooit zo over biologische voeding nagedacht, maar toen mijn zoontje allergisch bleek voor bijna alle voeding, moest ik wel. Ik kon wapens, drugs, merkkleding en honderd varianten fried chicken krijgen, maar geen tomaten. Terwijl er toch 170.000 mensen in mijn buurt wonen. Dat zette me aan het denken.’ Graan groeit hier niet Redmond besloot om zelf gezond voedsel te gaan verbouwen. Eerst achterin haar tuin, later op land in de wijk, dat ze aankocht met behulp van een speciale stichting. ‘Mijn schoonvader wees naar zijn voorhoofd. “Graan groeit hier niet, dit is Chicago”. Maar ik bewees het tegendeel. En langzaam maar zeker kreeg ik anderen mee en zijn we aan urban agriculture gaan doen.’ Distributiesysteem Inmiddels is Redmond directeur van het Institute for Community Resource Development. De missie van het instituut is het opbouwen van een lokaal voedselsysteem. Redmond: ‘Mensen willen best voor organisch voedsel betalen. Het probleem is dat zij er vaak geen toegang tot hebben. Fast food weet zijn weg moeiteloos naar elke buurt te vinden, maar voor gezonde voeding is geen goed distributiesysteem ingericht. We hebben recht op ecologisch voedsel en voor dat recht moeten we zelf strijden. Ik wil mensen laten zien dat ze een keus hebben.’ Buurtgevoel Stadslandbouw biedt stedelingen toegang tot gezonde en bewuste voeding, aldus Redmond. ‘Voedsel is niet het doel, maar wel een middel tot duurzame groei van de gemeenschap. Juist in achterstandswijken kun je met behulp van ecologisch verbouwd voedsel een buurtgevoel krijgen. Je produceert lokaal en verkoopt lokaal via boerenmarkten en groentenwinkels. Dit draagt bij aan de economie én de volksgezondheid binnen een wijk.’
|