Citiwriters interviewt voor verschillende opdrachtgevers architecten, politici, beleidsmakers en ondernemers over stedelijke ontwikkeling en stadscultuur. De ene keer voor een journalistiek artikel, de andere keer voor media van de opdrachtgever.
Enkele voorbeelden:
- Leiden is niet alleen een universiteitsstad als het aan burgemeester Henri Lenferink ligt: "Er is ook grote behoefte aan kennis en kunde net onder het topsegment. Onderzoek vraagt een vertaalslag en praktisch ingestelde hbo'ers kunnen daarbij een nuttige rol vervullen. Zo kan het hbo samen met het wetenschappelijk onderwijs voor nieuwe impulsen in het bedrijfsleven zorgen."
- Wethouder Karakus over de kansen van koopstarters voor Rotterdam: "Rotterdam is een stad waar je als koopstarter nog iets moois kunt vinden. In het startersegment zit genoeg beweging. Van die beweging moeten we het hebben. Die kan de woningmarkt een duwtje in de rug geven."
- "Rotterdam moet niet zo bescheiden zijn", zegt Joel Garreau, auteur en redacteur van de Washington Post. "Juist in het digitale tijdperk is het belangrijk dat internationale zakenmensen elkaar ook face-to-face treffen. En waar kan dat in Nederland nou beter dan in de multiculturele en goed bereikbare Maasstad? Rotterdam moet zich sterker profileren als modern en kosmopolitisch ontmoetingscentrum voor ondernemende geesten. Rotterdam voelt zich het kleine broertje van Amsterdam, net als Oakland een calimerocomplex heeft ten opzichte van San Francisco. Maar dit soort steden hebben veel te bieden en moeten hun trots beter gaan uitdragen."
- Ze houdt van de couleur locale van IJmuiden. De oude kaden, de havensfeer en de visserijgeschiedenis. Daarom ziet wethouder Annemieke Korf graag dat Oud IJmuiden in zijn glorie wordt hersteld. "Het gebied is na de Tweede Wereldoorlog verloederd en nooit echt aangepakt. Maar als we er straks mee klaar zijn, is het opnieuw een prachtplek. De smalle straatjes en mooie pleinen van weleer komen terug. En we willen ook de bedrijvigheid en het toerisme stimuleren. De Ferry naar New Castle vertrekt hier. Het is de bedoeling dat er op de kaden winkels, restaurants en hotels komen."
- Nederland vergrijst. Tussen nu en 2015 komen er 350.000 seniorenhuishoudens bij. Slimme gemeenten bereiden zich voor op deze explosieve groei, vindt ANBO, de belangenorganisatie voor 55-plussers. Projectleider wonen Saskia van Veen trekt aan de bel: "Veel gemeenten weten niet welke woonbehoeften er bij senioren bestaan. Bovendien hebben ze geen idee van het eigen woningaanbod voor 55-plussers. Toch zullen we snel duidelijk moeten hebben hoe we in de nabije toekomst senioren gaan huisvesten."
|